6.8 C
Novi Sad
18.04.2024.
NaslovnaPutovanjaFontana u Beču vredna 1,8 miliona € proglašena za najružniju u Evropi

Fontana u Beču vredna 1,8 miliona € proglašena za najružniju u Evropi

Nova fontana u austrijskoj prestonici Beču opisana je kao najružnija u Evropi, a možda i na svetu, uprkos tome što košta 1,8 miliona evra (2 miliona dolara).

Fontana je delo avangardne bečke umetničke grupe Gelitin. Fontanu su u austrijskoj prestonici naručile lokalne vlasti u znak sećanja na 150 godina modernog bečkog vodovodnog sistema koji je grad snabdevao svežom vodom iz potoka u zelenim šumama Alpa i pomogao u iskorenjivanju bolesti poput kolera.

Dizajn novog obeležja očigledno simbolizuje „zajedničku odgovornost za vodu“.

Iako je rad osvojio žiri koji je izabrao Gelitin za pobednika, nije tako dobro prošao u javnosti, posebno s obzirom na njegovu astronomsku cenu od skoro 2 miliona evra.

Otvorena krajem prošle godine, u prisustvu austrijskog predsednika Aleksandra Van der Belena, najnovija bečka česma (nazvana „VirVasser“) brzo je izazvala masovne kritike na društvenim mrežama, a mnogi su je nazvali najružnijom fontanom koju su ikada videli, a drugi idu čak i do toga da tvrde da ona narušava imidž Beča.

Uprkos kritikama, lokalna vlada na čelu sa gradonačelnikom socijaldemokrata Majklom Ludvigom insistira na tome da „izvanredan dizajn inspirisan realnošću“ umetničke fontane prenosi ključni „osećaj zajedništva“.

I dok ih optužuju da su potrošili previše na njegovu izgradnju (1,8 miliona evra), zvaničnici kažu da su zapravo snizili cenu sa 2,1 milion evra…

„Ta nova fontana izgleda kao da ju je napravio petogodišnjak”, napisao je jedan korisnik X.

„Kakav tužan dan za Beč. Mnogi pravi umetnici su mogli mnogo bolje i za mnogo manje novca. Gde je romansa, nasleđe, duh, istorija?”

„Da li su nagradili učenike 1. razreda za ovo delo?“ upitao je neko drugi u šali.

Istina je da je lepota u oku posmatrača, ali 2 miliona dolara zvuči pomalo previše za ovu konkretnu fontanu.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

417FanovaLajkuj
485PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno