Posna jela mogu biti raznolika i zdrava. Dovoljno je samo malo kulinarske mašte i malo vremena da ih spremite i da uživate u njima.
Kad dođe vreme posta mnogi su u dilemi koju posnu hranu pripremiti, a da u isto vreme bude ukusna i da može da zasiti.
Donosimo vam sedam predloga za posna jela za ručak, za sedam dana u nedelji.
Crkva nalaže da post počnete na ulju, s tim što bi sredom i petkom na meniju trebalo da se nađu posna jela na vodi.
Subotom i nedeljom je dozvoljeno da se jede riba.
PONEDELJAK – Rižoto sa povrćem
Potrebno:
- 200 g kukuruza šećerca
- 200 g pirinča
- 200 g graška
- 1 glavica luka
- 2 šargarepe
- susam po želji
- ulje
- so
- biber
- peršun
Priprema:
U dublju šerpu izdinstajte luk i šargarepu koje ste narendali a zatim dodajte ostalo povrće. Posolite i stavite malo bibera a onda nalijte vode (oko 1,5l) i pustite da se povrće skuva. Pirinač dobro operite i dodajte ga skoro kuvanom povrću.
Pustite da sve vri 5 minuta, a onda poklopite šerpu i sklonite je sa ringle. Dodajte prepečeni susam, piše Stil.
Dodajte svež ili suv peršun. Nakon 15 min, otvorite šerpu i promešajte rižoto. Nakon desetak minuta jelo možete da poslužite, a kao prilog koristite sezonsku salatu.
Ovaj rižoto možete da ponesete i na posao i sa tim izbegnete hranu iz pekare.
UTORAK – Podvarak
Potrebno:
- glavica kiselog kupusa
- 2 glavice crnog luka
- lovorov list
- 1/2 kašike aleve paprike
- 2 kašike ulja, biber u zrnu
Priprema:
Kupus operite u hladnoj vodi, ocedite i sitno iseckajte. Isitnite luk i propržite na ulju.
Dodajte kupus, pa dinstajte nekoliko minuta. Začinite sa malo bibera, dodajte lovorov list i alevu papriku, pa nalijte malo tople vode i nastavite da dinstate.
Kad se tečnost ukuva, kupus stavite u zagrejanu rernu da se dobro zapeče. Podvarak poslužite uz neku testeninu ili kuvan krompir.
SREDA – Krem čorba od paradajza (posna jela na vodi)
Potrebno:
- 500 ml tečnog paradajza
- 300 ml vode
- 2 šargarepe
- 1 glavica crnog luka
- 2 krompira
- so i biber
- malo peršuna
Priprema:
Luk, šargarepu i kompir skuvajte u malo vode zatim štapnim mikserom sve sameljite i dodajte tečni paradajz.
Pustite da sve vri 15 minuta, dodajte so i biber i suvi peršun. Toplu čorbu poslužite uz kockice suvog hleba.
ČETVRTAK – Tavče gravče
Potrebno:
- 500g belog pasulja Tetovca
- 250 g crnog luka
- malo ulja
- malo bibera
- aleve paprike i soli
- lovorov list
Priprema:
Stavite pasulj u lonac i nalijte vodu da prekrije pasulj. Pustite neka sve provri pa prospite tu vodu a sipajte drugu i u nju još dodajte krupno sečen crni luk.
Kada se pasulj skuva tako da se odvaja korica, zapržite pasulj tako što ćete u tiganju da napravite “vruću zapršku” od ulja, brašna i aleve paprike.
Zapržite pasulj i ostavite da vri još par minuta. Zatim, dodajte lovorov list i sve preručite u vatrostalnu činiju.
Zapecite pasulj u rerni na 250 stepeni Celzijusa dok se ne uhvati korica. Poslužite toplo uz turšiju.
PETAK – Paprike punjene bukovačom (posna jela na vodi)
Potrebno:
- 300 g pirinča
- 300 g bukovače
- 1 praziluk
- so i biber
- bosiljak
- 8 paprika
- 300ml sosa od paradajza
- malo vode
Priprema:
Praziluk i bukovaču sitno iseckajte pa je pomešajte sa opranim pirinčem, sve začinite biberom i sa soli pa napunite paprike sa tom smesom.
Možete da koristite i suve paprike s tim što će vam biti potrebno više od 8 komada.
Punjene paprike posložite u dublju šerpu pa nalijte paradajz sos i malo vode po njima.
Šerpu možete da stavite na ringlu pa da paprike kuvate nekih sat vremena. Isto možete da je prekrijete folijom pa sve zapečete u rerni nekih sat i po. Prijatno!
SUBOTA – Dan za ribu
Potrebno:
- 4 ribe (skuša, oslić, haringa- sami izaberite)
- malo ulja
- malo limuna
- so i biber
Priprema:
Ribu očistite, dobro je posolite, stavite biber i maslinovo ulje pa je složite u vatrostalnu činiju.
Na nju isecite limun, prekrijte aluminijumskom folijom i sve stavite u zagrejanu rernu na 250 stepeni. Pecite pola sata pa skinite foliju i pecite još 15 minuta.
Uz ribu možete da poslužite i baren krompir, ili karfiol i brokoli.
NEDELJA – Posna pica
Potrebno:
- 200 g kukuruza šećerca
- malo luka
- konzerva tunjevine
- posni kačkavalj
- masline
- so i biber
- dve podloge za picu
- kečap
Priprema:
Podlogu za picu premažite kečapom pa dodajte kukuruz(može i zaleđen), komadiće tunjevine, krupno isečen luk, poslolite pa preko narendajte kačkavalj i stavite masline.
Sve zapecite u rerni na 200 stepeni.
Prijatno!
U komentarima nam napišite neki od vaših recepata za posna jela, a ovde pogledajte naše predloge za posne torte.