Recept za slavsko žito kojim ćete oduševiti goste. Sezona slava je pred nama, pa se valja pripremiti na vreme.
Sastojci:
- 300 g pšenice
- 300 g mlevenih oraha
- oko 250 g šećera
- muskatni oraščić
- malo cimeta na vrh noža
Priprema:
Pšenicu (žito) dobro očistiti od nečistoće i isprati je pod mlazom vode. Staviti je u veći sud (jer bubri prilikom kuvanja) i ostaviti da provri.
Kad provri, pustiti da vri par minuta, prosuti vodu (žito ostaje u cediljki), naliti novu, hladnu vodu i ponoviti postupak.
Ostaviti da opet provri, baciti vodu, naliti opet čistu hladnu vodu i ostaviti da provri. To se radi četiri puta, da bi se voda izbistrila. U toku kuvanja, neka zrna žita će se već raspuknuti, otvarati se i to je dobro, tako treba.
Kad četvrti put voda provri, skloniti posudu sa šporeta, staviti na hladno mesto, poklopiti poklopcem. Posle par sati mirovanja, žito će biti kuvano, i većina zrna raspuknuta i prohlađena, savetuje autorka recepta Snežana sa Coolinarike.
Žito procediti (sačuvati 2 dl tečnosti) i samleti ga.
U većoj šerpi izmešati žito, mlevene orahe (pre mešanja odvojiti malo mlevenih oraha i par polovina jezgra za ukrašavanje) i malo šećera. Dodati malo cimeta i muskatnokog oraščića.
Žitu dodati malo vode od kuvanja, da ne bude suvo. Probati ukus, pa po potrebi dodati još šećera.
Žito staviti u činiju, posuti ga mlevenim orasima i ukrasiti polovinama jezgra. Dekoracija stola za slavu je takođe važna, a vaše žito će se savršeno uklopiti u slavsku trpezu.
Ukućani i gosti se na dan slave, pre ručka, posluže kašičicom žita.
Prijatno!
U komentarima nam napišite ako ste isprobali ovaj recept za slavsko žito i kako vam se čini.