2.3 C
Novi Sad
21.11.2024.
NaslovnaMagazinReceptiSarma - proveren domaćinski recept za najbolji porodični ručak

Sarma – proveren domaćinski recept za najbolji porodični ručak

Sarma je kraljica balkanskih trpeza. Praktično da nema osobe koja ne voli ovo jelo sa kiselim kupusom. Recept za sarmu nije komplikovan, ali potrebno vam je malo veštine da biste je pripremili.

Mi vam donosimo jedan recept za sarmu u kojoj ćete sigurni smo uživati.

Sastojci:

  • 2 glavice kiselog kupusa
  • 800 grama mlevenog mesa
  • 1 kg suvog mesa po izboru
  • 300 gr mesnate slanine
  • 1/2 šolje pirinča
  • 2 glavice luka
  • aleva paprika so i biber

Priprema:

Sarma je dobra samo ako se sprema u velikoj količini, što ne bi trebalo da predstavlja problem. Sarma je jako dobrog ukusa i kad se podgreva.

Za sarmu je veoma važno kakav ćete kupus odabrati. Kupus ne sme biti sa velikim tvrdim žilama i kožastim listovima. Listovi kupusa treba da su meki i lepe žute boje.

Odvojte listove kiselog kupusa i nožem im odstranite zadebljani deo srednje žile lista. Odvojte samo one listove koji su dovoljno veliki da se od njih može smotati sarma.

Ostatak glavice isecite na rezance, i stavite na dno lonca ili šerpe u kojoj će se sarma kuvati.

Ostavite nekoliko velikih listova da njima na kraju prekrijete sarmu. Probajte kupus.

Ako je preslan ili prekiseo, operite listove pod mlazom hladne vode.

Kada ste spremili kupus, pređite na spremanje nadeva: Isecite sitno luk. Uzmite polovinu spremljene slanine i iseckajte je na kockice.

Pirinač operite u nekoliko voda. U tiganju zagrejte dve kašike ulja pa na njemu propržite luk. Kada luk lepo porumeni, stavite mleveno meso.

Ja u glavnom koristim mešavinu junećeg i svinjskog mesa i to u razmeri 2:1. Možete koristiti i samo juneće meso ali nikako samo svinjsko!

Kada se meso upola proprži posolite i pobiberite po ukusu, stavite aleve paprike, i na kraju dodajte seckane slaninice. Sve dobro promešajte i sklonite sa vatre.

Postoji običaj da se u ovu masu doda jedno živo jaje da bi se masa vezala. Ja to ne činim, jer jaje stegne nadev prilikom kuvanja i on bude previše čvrst. No ukoliko želite, jaje možete dodati.

Na dlan stavite list kupusa, na sredinu lista stavite potrebnu količinu nadeva. Previjte donji deo lista (onaj koji je bio pri korenu) na gore, pa zatim previjte desnu stranu lista u levo, zavucite prstima ivicu pod nadev i umotajte valjak.

Na kraju prstima ugurajte gornju ivicu kupusa, čime je sarma zatvorena. Kažu da je sarma dobro smotana kad je možete baciti u vis a da se ne raspadne. Ipak ne morate pokušavati takve stvari.

Sarme ređajte tesno jednu uz drugu dok ne napunite red. Između sarmi udenite slaninu sečenu na režnjeve (ostavite kožuru na njima).

A na prvi red sarmi poslažite suvo meso koje ste izabrali, isečeno na manje komade, i odstajalo u hladnoj vodi.

Zatim slažite drugi red sarmi. I na kraju rasporedite preostalu slaninu i suvo meso. Sarmu nalijte vodom tako da prekrije poslednji red sarmi. Sada sve prekrijte listovima kupusa.

Stavite na šporet, na jaku vatru da proključa.

Kada proključa smanjite vatru na jednu trećinu, poklopite lonac ili šerpu i krčkajte sarmu najmanje 2 do 3 sata. Što se duže krčka sarma je lepša.

Nikako nemojte dolivati vodu – sarma ne sme da bude preterano čorbasta, jer to onda nije prava sarma.

Naš predlog za prilog uz sarmu je kuvani krompir.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

420FanovaLajkuj
469PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno