18.4 C
Novi Sad
20.05.2024.
NaslovnaMagazinDanas je Svetski dan veganstva: 5 korisnih saveta ako planirate da postanete...

Danas je Svetski dan veganstva: 5 korisnih saveta ako planirate da postanete vegan

Svetski dan veganstva obeležava se svake godine 1. novembra. Uprkos mnogim uverenjima, veganska ishrana itekako može biti raznolika i dobra za zdravlje.

Poznato je da vegani ne jedu hranu životinjskog porekla. Njihova ishrana ne uključuje meso, mleko, jaja, sir, pa čak ni med ni sve ostale namirnice koje sadrže sastojke životinjskog porekla.

A ako i vi razmišljate o prelasku na vegansku ishranu ili ste jednostavno samo znatiželjni i zanima vas kako jesti veganski, evo što sve treba da znate.

Krenite polako, ali sigurno i zacrtajte cilj

Važno je na umu imati svoj krajnji cilj, ali jednako tako važno je da idete svojim tempom.

Neki ljudi ne mogu da postanu vegani preko noći jer, kao i za svaku drugu promenu u životu, i za veganstvo je potrebno vreme. Ne samo kako biste se navikli na nov način života, već i kako biste odredili šta vama najbolje odgovara.

Za početak, krenite s unošenjem malih promena u svoje svakodnevne obroke. Malo-pomalo povećavajte količinu namirnica biljnog porekla u svojoj ishrani.

Zapamtite, za gotovo svaku vrstu hrane postoji biljna alternativa i sigurno ćete pronaći nešto što vam odgovara.

Možete započeti s uklanjanjem mesa ili mlečnih proizvoda s jelovnika jedan dan nedeljno, pa to postepeno povećavati na dva, tri, četiri dana nedeljno.

Možete čak pokušati da menjate jedan po jedan proizvod tako da kravlje mleko zamenite bademovim ili sojinim ili maslac kokosovim uljem.

Opcija je mnogo, samo pronađite svoj tempo.

Hranite se zdravo i kvalitetno

Veganska ishrana ne znači automatski i da je zdrava jer postoje veganske verzije gotovo svake vrste brze hrane koja vam padne na pamet. Važno je da jedete široku paletu biljne hrane i svakodnevno konzumirate uravnotežene obroke koji uključuju niz zdravih namirnica.

Tako ćete, na primer, iz pasulja dobiti proteine i vlakna, a iz lisnatog povrća vitamine A, C i K, piše Index.

Birajte namirnice svih boja kako biste iskoristili sve njihove dobrobiti.

Paradajz u sebi sadrži likopen koji je dobar za srce, a borovnice sadrže antocijanine koji pospešuju rad mozga. Batat u sebi krije mnogo vitamina A koji pomaže u očuvanju zdravlja očiju.

Isprobajte neke nove recepte

Počastite svoje nepce novom hranom i novim ukusima. Izađite iz sopstvene zone udobnosti i otkrijte neke nove recepte jer postoje hiljade i hiljade veganskih recepata iz svih krajeva sveta.

Dakle, bez obzira na vaš ukus, sigurno ćete pronaći nešto što će vam odgovarati.

Uz to, dobra stvar je da ne morate biti vrhunski kuvar ili profesionalac kako biste to ostvarili.

Bićete prijatno iznenađeni kada saznate koliko toga zapravo možete pripremiti od najjednostavnijih namirnica koje se već nalaze u vašem špajzu i frižideru.

Neka povrće postane zvezda vaših obroka

Ljudi se često fokusiraju na ono što ne mogu da jedu kada su na biljnoj ishrani i misle da previše propuštaju, umesto da se fokusiraju na ono što mogu da jede, a što je vrlo ukusno i zdravo. Istina je da jedan dobar i ukusan obrok ne mora biti fokusiran na meso.

I povrće može biti zvezda svakog obroka, a obroci prepuni povrća najbolji su izbor. Povrće je puno vitamina (poput A i K) i minerala (poput kalijuma). Nije visokokalorično, a budući da je bogato vlaknima, može vam pomoći da se dugo osećate sito.

Ne oklevajte da tražite pomoć

Pitate se gde možete kupiti vegansku čokoladu? Kako ispeći kolač bez jaja? Kako razgovarati sa svojim bližnjima o veganstvu? Zapamtite da niste sami.

Danas je na internetu dostupno mnoštvo informacija, ali i slobodno pitajte druge za savet.

Povežite se s ostalim veganima na društvenim mrežama. Mnogi će vam rado pomoći.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
479PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno