20.6 C
Novi Sad
08.05.2024.
NaslovnaVestiDruštvoNije poznato koliko građana Srbije se bori sa autizmom, neophodan Nacionalni registar

Nije poznato koliko građana Srbije se bori sa autizmom, neophodan Nacionalni registar

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je danas, povodom Svetskog dana podizanja svesti o autizmu, da su za vidljive promene u toj oblasti neophodni pomaci i u normativnom smislu.

To pre svega podrazumeva formiranje Nacionalnog registra osoba sa autizmom, jer je i dalje nepoznato koliko se građana Srbije bori sa tim problemom.

Pašalić je u saopštenju ocenio da bi uspostavljanje tog mehanizma pomoglo da se razviju specifične usluge podrške za osobe sa autizmom u pravcu njihovog punog uključivanja u društvo.

– Potrebno je da sagledamo problem u celini i obezbedimo dovoljno obučenog i stručnog kadra, da radimo na razvijanju programa rane intervencije, personalizovanim uslugama podrške u obrazovnom sistemu i drugim servisima podrške deci i odraslima sa autizmom, kako bi im se u potpunosti omogućilo uživanje građanskih prava – dodao je zaštitnik građana.

Prema njegovim rečima, društvo se još bori protiv predrasuda, a solidarnosti u potrebnoj meri nema, zbog čega se osobe sa autizmom i dalje susreću sa neprihvatanjem okoline, još od najmlađeg uzrasta.

– Zato je veoma važno iskoristiti sve raspoložive mogućnosti i sistemski raditi na njihovoj inkluziji – naveo je Pašalić.

Dodao je da je razumevanje problema sa kojima se svakodnevno suočavaju osobe sa autizmom i njihovo neposredno okruženje nužan uslov na čijem je ispunjenju potrebno konstantno raditi kako bi te osobe mogle da osete da imaju podršku šire društvene zajednice.

Svetski dan svesti o autizmu

Svetski dan podizanja svesti o autizmu obeležava se 2. aprila sa ciljem širenja informacija o pravima osoba sa autizmom.

Obeležavanje ovog datuma odredila je „Generalna skupština Ujedinjenih nacija” „Rezolucijom 62/139” koja je usvojena 18. decembra 2007. godine, kako bi se države članice podstakle da preduzmu akcije za podizanje svesti o osobama sa poremećajem iz autističnog spektra i pruže podršku istraživanju u pronalaženju novih načina za poboljšanje zdravlja i njihove inkluzije.

Prema oceni Evropskog parlamenta i Ujedinjenih Nacija, osobe sa autizmom su jedna od socijalno najisključivanijih grupa ljudi. Lek za autizam nije pronađen.

Deca sa autizmom odrastaju u osobe sa autizmom kojima je potrebna je podrška tokom celog života da bi ostvarili i omogućili svoj potencijal.

Izvor: Beta

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
481PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno