22.3 C
Novi Sad
27.07.2024.
NaslovnaVestiKako je moguće da je skijaški odmor u Srbiji skuplji nego u...

Kako je moguće da je skijaški odmor u Srbiji skuplji nego u Francuskoj?

U Srbiji je u skijaškim centrima uprkos manjku pravog snega otvorena skijaška sezona.

Turiste i ljubitelje skijanja šokirale su cene, koje su veće i od nekih na poznatim skijaškim destinacijama, u francuskim Alpima, prenosi Euronews Srbija.

Cena skipasa i smeštaja porasla je u Srbiji za 25 odsto, iako u skijalištima još uvek nema dovoljno prirodnog snega i staze se uglavnom pokrivaju veštačkim.

Jedan ljubitelj skijanja iz Srbije izjavio je za portal Euronews Srbija da zbog skupog skipasa, hotelskog smeštaja i ostalih aktivnosti ove godine sa porodicom “nažalost ide na skijanje u Francusku”.

– Imam troje dece koja skijaju. u Francuskoj plaćamo 1.360 evra za put do tamo i nazad autobusom, za smeštaj i za skipas za šest dana u Les Oru. Ovde to ne mogu – rekao je on.

Još jedan ovogodišnji posetilac Kopaonika nije zaodovljan uslugom koju dobija.

– Sami smo se hranili, nismo u hotelu. Hrana je skupa, skup je i ski pas. Kada bi se poredilo sa Jahorinom, tu su negde – kaže.

Mnogi ljubitelji skijanja iz Srbije odlaze i u Sloveniju, gde su cene takođe povoljnije, a koja je i mnogo bliža od Francuske, navodi ovaj portal.

Goran Mihajlovič iz “Skijališta Srbije” kaže da se nada da su dugoročne meteorološke prognoza tačne i da će biti hladnije, jer je trenutno na Kopaoniku na stazama uglavnom veštački sneg.

– Možemo da pokrijemo 95 odsto staza. Važno je da temperature budu ispod nule da ne bismo bili upućeni na prirodni sneg – rekao je Mihajlović.

Sve više stranih turista

Iako ova zimska sezona na skijalištima beleži porast cena, u prethodne tri godine nije dolazilo do poskupljenja, istakao je za Euronews Srbija v.d. pomoćnik ministra turizma i omladine Nemanja Radović.

On ističe da na pomenuto poskupljenje resorno ministarstvo ne može da utiče i time ograničava ugostitelje, ali da, uprkos tome, i dalje skijališne sezone na planinama beleže sve veći broj turista.

– Mi ugostitelje ne možemo da ograničavamo ni na jedan način sa cenom. Ne možemo da ograničavamo ugostitelje koji pružaju usluge smeštaja. Takođe ne možemo da ograničavamo ni ugostitelje koji pružaju usluge hrane i pića. Moramo da pustimo da tržište samo sebe reguliše i to je najpristojniji i najbolji pristup ekonomiji generalno – rekao je on.

Radović navodi da strani turisti u poslednje vreme sve više posećuju Kopaonik, kao i da država dosta ulaže u ovu planinu. Tu se nalazi i najlepša pešačka staza u Srbiji.

Zbog toga, objašnajva, ona opravdano nosi epitet najlepše srpske planine.

– Ministarstvo turizma je od 2015. godine uložilo 173 miliona dinara u infrastrukturu na Kopaoniku. Mi tu sada imamo i novu žičaru koja od juna vozi do Malog Karamana, tako da sve to pruža jedinstven pogleda kako u zimskoj, tako i u letnjoj sezoni. A Kopaonik kao planina ima celogodišnju posetu, što mislim da je jako važno i mislim da pratimo svetske trendove unapređenja kvaliteta skijanja i skijališta generalno, tako da, pretpostavljam da je i to jedan od razloga koji opravdava te cene na koje naši građani i strani turisti pristaju kada dolaze na naše planine – rekao je on.

Ipak, čak i s obzirom na postojeće kapacitete, na Kopaoniku već ima mnogo skijaša, a samo prošle nedelje je na tom skijalištu bilo gotovo 13.000 vožnji.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
475PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno