22.3 C
Novi Sad
27.07.2024.
NaslovnaVestiSvetProvela 500 dana u pećini dubokoj 70 metara, dva rođendana proslavila pod...

Provela 500 dana u pećini dubokoj 70 metara, dva rođendana proslavila pod zemljom

Beatriz Flamini, sportisktinja i planinarka, napravila je neobičan podvig koji bi mnogi opisali kao ludilo. Ona je u pećini koja se nalazi na dubini od 70 metara provela 500 dana.

Španska ekstremna sportistkinja izašla je na svetlo dana nakon što je provela 500 dana u pećini nedaleko od Granade na dubini od 70 metara bez kontakta s spoljašnjim svetom.

Ona je to uradila za potrebe eksperiment koji su pomno pratili naučnici koji žele da nauče više o sposobnostima ljudskog uma i cirkadijalnim ritmovima, prenosi Jutarnji.

Beatriz Flamini, 50-godišnja elitna sportistkinja, planinarka i penjačica, oborila je svetski rekord po vremenu provedenom u pećini, tvrdi njen tim za podršku.

beatriz-flamini
Foto: Jorge Guerrero/Afp

Imala je 48 godina kada je otišla u pećinu. Dva rođendana proslavila je sama pod zemljom.

Započela je svoj izazov u subotu, 20. novembra 2021, pre izbijanja sukoba u Ukrajini, ekonomske krize, kraja obaveze nošenja maski u Španiji i smrti britanske kraljice Elizabete II.

Medijsko praćenje njenog izlaska iz pećine bilo je ograničeno. Nacionalni televizijski kanal TVE snimio ju je s tamnim naočarima i u zagrljaju s timom.

Opisala je svoje iskustvo kao “izvrsno, nenadmašno”. Novinari su tražili više detalja pa im je odgovorila:

–  Ćutala sam godinu i po dana, nisam pričala ni s kim osim sa sobom. Izgubim ravnotežu, zato me drže. Ako mi dopustite da se istuširam, vodu nisam dodirnula godinu i po dana, vidimo se ubrzo. Je li vam to u redu? – rekla je Flamini.

beatriz-flamini
Foto: Jorge Guerrero/Afp

Portparol Ginisa nije mogao odmah potvrditi postoji li poseban rekord za dobrovoljni boravak u pećini i da li ga je Flamini oborila.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
475PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno