6.8 C
Novi Sad
18.04.2024.
NaslovnaVestiSvetPriča praških studenata sa fotografije koja je obišla svet: "Imali smo samo...

Priča praških studenata sa fotografije koja je obišla svet: “Imali smo samo dve mogućnosti”

Fotografija desetak studenata i zaposlenih na Karlovom univerzitetu, koji su se krili od masovnog ubice na krovu zgrade, na samoj ivici, obišla je svet. Nisu imali kuda da pobegnu. Našli su se u zamci. Češki portal Blesk objavio je priču o njima.

Na četvrtom spratu, gde su se krili, masovni ubica David Kozak (24) počeo je da širi teror, piše Blesk, a prenosi Index.

Dok prva tri sprata imaju kvadratni hodnik i veliko centralno stepenište, četvrti sprat je neprohodan. Osim dva lifta, koji su isključeni iz taktičkih razloga, jedini put odavde je niz stepenice.

Stepenice koje je koristio napadač.

Studentima i zaposlenima ostaju samo dve mogućnosti da spasu svoje živote.

Zabarikadirajte se u učionicama ili u toaletu ili pobegnite kroz prozor na ivicu zgrade, 20 metara iznad zemlje. Nažalost, nisu svi uspeli.

Jedan od njih je i direktor Muzikološkog instituta, čije je ime prvo na spisku stradalih. Muzikologija se predaje u učionicama na početku hodnika na četvrtom spratu.

– Imali smo predavanje. Jedan student me je prekinuo i rekao da mu je njegova drugarica napisala da je zaključana u toaletima na 4. spratu – rekla je vanredna profesorka Danijela Tinkova, koja je držala časove istorije na drugom spratu.

– Istrčili smo iz učionice, hteli smo da idemo gore, ali nas je zaustavila gomila učenika koji su plakali i vikali da je gore pucnjava. Tako da smo se zaključali u sobu i zabarikadirali. Posle oko sat vremena, sat i po, policija nas je izvela – dodala je ona.

Dva sprata više, napadač je nemilosrdno ubio.

Provalio je i u učionicu broj 423, koja se nalazi na kraju hodnika na 4. spratu. Pored nje su samo toaleti, dalje se ne može.

U njemu je profesor A. M. održao predavanje Uvod u lingvistiku znakovnog jezika.

– Za razliku od mnogih drugih, imala je ‘sreću’. Napadač ju je nekoliko puta upucao i moraće da ostane neko vreme u bolnici. Ali je preživela. Mnoge njene kolege i studenti nisu bili te ‘sreće’ – napisao je njen sin na društvenim mrežama.

“Mislili smo da se neko zeza u hodniku”

Jedna od studentkinja koja se krila od ubice na ivici zgrade ispričala je šta se dešavalo.

– Imali smo predavanje, a onda smo čuli neobične pucnjeve. Mislili smo da se neko šali u hodniku, ali onda je neko počeo da puca kroz vrata. Sakrili smo se iza klupa – opisala je Radiožurnalu jedna od studetkinja sa fotografije.

Završila je u bolnici, izbezumljena i sa povređenom rukom, ali živa.

Prema njenim rečima, napadač je u jednom trenutku otišao na neko vreme, ali se onda vratio, ponovo počeo da puca i razbija vrata. Tada su učenici pobegli kroz prozor.

– Bili smo na četvrtom spratu i imali smo sreće što je iza naše učionice bio krov. Popeli smo se na njega i zapuzali iza ugla na jednu platformu. Ispod nas je bio balkon. Tu smo čekali dosta vremena, ali onda smo čuli da je prišao, pa smo skočili na balkon. Razbili smo prozor i pobegli kroz unutrašnjost. Moji prijatelji imaju lomove i ogrebotine. Ali neko je pao sa te platforme na zemlju – opisala je ona strašni trenutak.

Podsećanja radi, student David Kozak otvorio je u četvrtak popodne vatru iz glavne zgrade Filozofskog fakulteta Karlovog univerziteta na Trgu Jana Palaha, ubivši 14 ljudi, a ranivši 25.

Prema navodima praške policije, napadač, koji je legalno posedovao veliki arsenal oružja, a zatim se upucao.

Veruje se da je ubio oca pre masovne pucnjave u centru Praga i da je pre nedelju dana ubio čoveka i njegovu ćerku.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

417FanovaLajkuj
485PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno