Restoran “Kafana” u Njujorku dospeo je na prestižnu listu magazina Njujork Tajms 100 najboljih njujorških restorana.
Od fensi restorana u kojima se sedi na kožnim garniturama, pa sve do onih u kojima se jede sa trotoara…
Ovako ukratko izgleda lista 100 najboljih njujorških restorana, “iz nepca” kritičara hrane Njujork Tajmsa, Pita Velsa koji je na spisak prvi put uvrstio i jedan srpski restoran.
– Lista se može koristiti i kao kompozitni portret grada. Pokušao sam da predstavim svoje omiljene restorane tako da obuhvate raznolikost i karakter večere u Njujorku. Ovo je bio zabavni deo, jer mi je dao priliku da drugačije vidim pejzaž u restoranima. Kada recenziram restorane, pokušavam da razmotrim svaki po svojim zaslugama, skoro kao da drugi ne postoje. Taj izolovani pogled je glavna osnova za ocene zvezdicama koje obično dajem – objasnio je on.
Ali, naravno, restorani u većim gradovima ne postoje izolovani.
– Gledajući samo ono što je na mom tanjiru, mogu da propustim ono što je van mog vidnog polja. To je bio jedan od razloga za pisanje ovog vodiča: Nakon što sam ocenio stotine stabala, želeo sam da pogledam šumu – rekao je on.
Na ovoj listi se prvi put našao i jedan srpski restoran, “Kafana”, i to na 83. mestu, prenosi Telegraf.
View this post on Instagram
Pita od sira i španaća, pečene crvene paprike…
“Kafana” je na njujoršku aveniju stigla 2008. godine, a kako piše The New York Times prigušeno osvetljena prostorija, prožeta nostalgijom, podseća na seoske taverne sa fotografijama stare zemlje (Jugoslavije) i preddigitalnim uređajima poput kase iz 1921. godine i vintidž znaka srpske pošte, telegrafa i telefona.
– Pita od sira i spanaća koja je velika kao i parče rođendanske torte, pečene crvene paprike, grilovana domaća kobasica, mali bend koji u uglu svira balkanske melodije. Moramo da posetimo kafanu, pravu, iskonski srpski restoran na Aveniji C – stoji u opisu ovog kritičara.