17.8 C
Novi Sad
09.05.2024.
NaslovnaVestiSvetStudiranje medicine u Njujorku biće besplatno zbog donacije bivše profesorke

Studiranje medicine u Njujorku biće besplatno zbog donacije bivše profesorke

Studije medicine u Njujorku od sada će biti besplatna za sve studente zahvaljujući donaciji od milijardu dolara bivše profesorke, udovice investitora sa Volstrita.

Rut Gotsman je u ponedeljak objavila vest o ovom neverovatnom poklonu studentima i profesorima na Medicinskom koledžu Albert Ajnštajn, dovodeći jedne u publici do suza, dok su drugi počeli da skaču od radosti.

Gotsman (93) je povezan sa koledžom već 55 godina i predsednik je odbora poverenika.

Poklon ima za cilj da privuče kandidate koji inače ne bi imali sredstava da studiraju, prenosi AP.

Takođe će omogućiti studentima da diplomiraju bez dugova za čije otplate mogu biti potrebne decenije, rekli su sa koledža.

Školarina na Ajnštajnu je 59.458 dolara godišnje.

Prosečan dug medicinskih škola u SAD je 202.453 dolara, isključujući dug dodiplomskih studija, prema Inicijativi za podatke o obrazovanju.

– Svake godine više od 100 studenata uđe na Medicinski fakultet Albert Ajnštajn u potrazi za diplomama iz medicine i nauke – rekla je Gotsman.

– Oni odlaze kao vrhunski obučeni naučnici i saosećajni i obrazovani lekari, sa stručnošću da pronađu nove načine za prevenciju bolesti i obezbede najbolju zdravstvenu zaštitu.

Gotsman je istakla zasluge njenog pokojnog supruga Davida „Sendija“ Gotsmana, jer joj je on ostavio finansijska sredstva za takvu donaciju.

Dejvid Gotsman je izgradio investicionu kuću na Volstritu koja se zove “First Manhattan”.

Umro je 2022. godine u 96. godini.

– Osećam se blagoslovenom što sam dobila veliku privilegiju da dam ovaj poklon za tako vredan cilj – rekla je Rut Gotsman.

Veruje se da je ovo najveći poklon za bilo koju medicinsku školu u zemlji, navodi Montefiore Ajnštajn, krovna organizacija za Medicinski fakultet Albert Ajnštajn i zdravstveni sistem Montefiore.

– Verujem da na ovaj način možemo da promenimo istoriju zdravstvene zaštite – rekao je dr Filip Ozua, predsednik i izvršni direktor Montefiore Ajnštajna.

Gotesman se pridružila Ajnštajnovom centru za evaluaciju i rehabilitaciju dece 1968. i razvila skrining i tretmane za probleme u učenju.

Pokrenula je, prvi takve vrste, Program opismenjavanja odraslih u centru 1992. godine, a 1998. godine imenovana je za osnivača Centra za lečenje smetnji u učenju Emili Fišer Landau.

Ona je klinički profesor emerita pedijatrije na Ajnštajnu.

Ajnštajn postaje druga medicinska škola u Njujorku bez školarine.

U 2018. godini, Medicinski fakultet Univerziteta u Njujorku najavio je da će pokriti školarinu svih svojih studenata.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
481PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno