Ako ste ljubitelj čipsa sigurno ste nekad osetili razočarenje kada otvorite kesu i vidite da ona nije puna. Iako mnogi misle da nas proizvođači na ovaj način zakidaju, zapravo postoji dobar razlog zašto kese izgledaju tako.
Naime, u kesama se ostavlja prostor da se čips ne bi oštetio.
Put od proizvodnog pogona do prodavnica može biti problematičan, a da nema praznog prostora u kesi verovatno bi čips koji dođe do kupaca bio značajno izmrvljen.
U kese čipsa se takođe dodaje gas azota, koji čuva svežinu čipsa. Kada bi se kesice napunile običnim gasom, čips bi se vrlo brzo pokvario i postao mekan, piše Reader’s Digest.
Azot je prirodni gas i potpuno je bezopasan, a pokazalo se i da poboljšava ukus čipsa.
– Osim ako se čips ne prodaje u vakuumskom zapečaćenom stanju, zaista ne postoji način da zaobiđete kesu napunjenu azotom – rekao je Kings iz „Kitchen Cabinet Kings“ za Today.
Dakle, sledeći put kada otvorite kesu čipsa i vidite znatno manje čipsa nego što ste očekivali, znajte da nije bez dobrog razloga.