Indigirka, ruska riblja salata koja potiče iz Jakutije, najhladnijeg naseljenog regiona na svetu, nedavno je proglašena za najgore jelo na svetu od strane čitalaca onlajn vodiča za hranu Taste Atlas.
Indigirka je prilično jednostavno jelo – sastoji se od kockica ribe poput zrakoperke i muksuna u kombinaciji sa lukom, začinjene uljem, solju i biberom.
To ne zvuči tako loše, zar ne?
Problem sa Iindigirka salatom je u tome što riba nije samo sirova, već i smrznuta, što je i za očekivati od jela nastalog u regionu gde se temperature često spuštaju ispod -70 stepeni Celzijusa.
Jelo se obično služi kao predjelo, uz kriške limuna i čašicu votke.
Sa prosečnom korisničkom ocenom od 1,4 u vodiču za kulturnu hranu Taste Atlas, Indigirka salata je proglašena za najgore jelo na svetu, pobedivši čak i oštra nordijska jela kao što su hakarl i surstromming.
Ovaj rezultat definitivno nije prijao narodu Jakutije, od kojih su se mnogi uvredili što je lokalna poslastica krunisana najgorim jelom na svetu.
Ruski vloger Ilja Varlamov je na Jutjubu branio salatu Indigirka kao divno jelo koje se odlično slaže sa votkom, dok su drugi tvrdili da nikada u životu nisu probali ukusniju hranu.
Otkako je Taste Atlas objavio svoju rang listu najgorih jela na svetu, Indigirkina ocena je poboljšana na 2,1 zvezdicu u onlajn vodiču.
Veruje se da je salatu Indigirka izmislio sredinom 20. veka kuvar Inokentije Tarbahov, a ime je dobila po reci Indigirka, jednoj od glavnih reka Jakutija.