15.5 C
Novi Sad
16.04.2024.
NaslovnaPutovanjaIvana i Goran iz Novog Sada putuju svetom i imaju najbolje trikove...

Ivana i Goran iz Novog Sada putuju svetom i imaju najbolje trikove za jeftina putovanja

Ivana i Goran Babić iz Novog Sada poznati su po svojim putničkim blogovima. Ovaj par stoji iza projekta “Dva ranca beg iz kanca” i Instagram stranice na kojoj dele svoja iskustva i daju korisne savete onima koji se spremaju na put.

Upoznali su se 2011. godine, spojila ih je ljubav prema putovanjima i odlučili su da „izađu iz okvira“, napuste poslove od 9 do 5 i obilaze svet.

Baza im je u Novom Sadu, mada kažu da su čak šest meseci prošle godine proveli na putovanjima. Kažu da nikada ne planiraju put duže od mesec dana unapred.

Karta od 2 centa

Najzadovoljniji smo bili kada smo 2019. godine odlučili da uzmemo neplaćeno, kupili kartu u jednom pravcu i krenuli u Aziju na put od tri meseca.

Tada smo mesec dana proveli u Vijetnamu gde smo u nekim restoranima obrok plaćali i manje od 1€ po osobi, a za taj period dok smo bili tamo potrošili oko 800€ ukupno za nas dvoje. U to su bili uključeni prevozi po državi, izleti, smeštaji, hrana i svi drugi troškovi koje smo imali.

Možemo izdvojiti i let od Beča do Valensij. Tu smo povratnu avio kartu platili dva centa po osobi – prisećaju se Ivana i Goran Babić.

U razgovoru za portal Nova.rs. otkrivaju kako dolaze do najpovoljnijih aranžmana u momentu kad sve drastično poskupljuje.

Prva stvar je avio karta, pa tu gledamo da uštedimo naročito kada se radi o letovima koji su do 5 sati, mada smo putovali i više od 10 sati od Singapura do Atine sa low cost avio kompanijom.

Kada pronađete povoljne avio karte, što je prvi korak, i ako putujete na 3-4 dana gledajte da putujete samo sa ručnim prtljagom.

Ako idete na duže, u paru, doplatite samo jedan prtljag i na taj način možete uštedeti – objašnjavaju Ivana i Goran.

Ispostavlja se da je fleksibilnost prilično važan faktor.

Gledajte da putujete kada nisu praznici i sezona, a to je naročito moguće ako planirate putovanje radi obilaska nekog grada, ako ne idete na letovanje ili zimovanje.

Tada su i avio karte i smeštaj povoljniji, a i veća je verovatnoća da će biti manja gužva, pa čak i restorani jeftiniji.

Birajte aerodrome iz okruženja ako iz Beograda ili Niša nema povoljna avio karta za destinaciju koju želite da obiđete.

Takođe, nemojte se vezivati za destinaciju, već otputujete tamo gde ima povoljnih letova.

Da li vi tako birate destinaciju?

Nekada imamo negde gde želimo da idemo, a nekada nađemo povoljnu avio kartu i odemo tamo. Neke destinacije su nas tako oduševile, kao što su Bergamo i Granjsk na primer.

Kako ugrabiti najjeftinije avio karte?

Nema nekog pravila. Ako neko kaže da je utorkom jeftinije, da treba što ranije uzeti kartu i slično to i nije pravilo. Avio kompanije stalno menjaju cene i ne možete uhvatiti neki obrazac.

Čekajte da vidite koja vam cena odgovara i uzmite te avio karte. Prijavite se na newsletter avio kompanija i čekajte popuste za neke praznike.

Kako nalazite najpovoljniji smeštaj?

Najbolja opcija za smeštaj nam je na pretrazi na našem sajtu. Ta pretraga uzme smeštaj koji se oglašava na nekoliko booking sajtova i izbaci najnižu cenu.

Ako je na primer neki smeštaj jeftiniji na Agodi nego na Booking.com pretraga izbaci Agodu i nakon toga vas redirektuje na istu da tamo možete da rezervišete smeštaj.

Ako idete na više dana, naročito na Maldive, probajte da kontaktirate direktno vlasnika smeštaja. Pogotovo kada se radi o nekim manjim smeštajima, ne hotelima i rizortima.

Imate li unapred određen budžet?

Nekada nam je interesantno da odredimo budžet i uklapamo se u njega, ali nekako se nikada nešto preterano ne bahatimo. Ne volimo one “ako nisi uradio, probao… kao da nisi bio tu”. To nam nameće neku potrošnju za stvari koje nam i nisu prioritet.

Nama je najlepše kada sa putovanja nosimo lepa iskustva, a to je najizraženije kada upoznajemo ljude i životni stil lokalaca.

Znamo da su nekim ljudima za iskustva potrebni novci, kako bi platili ulaznicu za neku atrakciju, popeli se na neku zgradu, vidikovac i slično i to je sasvim u redu.

Naravno, ako želite da iskusite safari, sasvim je logično da su potrebni novci i da tu nema puno kompromisa. Zato ćemo možda uštedeti na smeštaju ili avio karti kako bismo na toj destinaciji iskusili maksimum – poručuju za kraj Ivana i Goran Babić.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
485PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno