16.7 C
Novi Sad
08.05.2024.
NaslovnaVestiRegionKoje 4 zemlje još nisu priznale Hrvatsku?

Koje 4 zemlje još nisu priznale Hrvatsku?

Danas je 32. godišnjica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. 15. januara 1992. Hrvatsku su priznale članice tadašnje Evropske zajednice, a Nemačka je taj dan odmah uspostavila i diplomatske odnose sa Hrvatskom.

Međunarodno priznanje Hrvatske je postupno usledilo nakon proglašenja njene nezavisnosti 25. juna 1991. Istog dana odvajanje je proglasila i Slovenijam, da bi se sedeći dan novosamostalne države uzajamno priznale, piše Večernji list, prenosi N1 Zagreb.

Paralelno je tekao proces odvajanja Sovjetskog Saveza, gde su prednjačile baltičke države i Ukrajina, koje su priznale Hrvatsku tokom 1991., a od njih prva Litvanija.

Te su države u to periodu i same bile tek delomično priznate. Zemlje koje su prednjačile u diplomatskim nastojanjima za međunarodno priznanje Hrvatske, svakako su bile Vatikan i Nemačka.

Vatikanska diplomatija, kao prva u svetu, još je 3. oktobra 1991. godine objavila da radi na hrvatskom međunarodnom priznanju.

Od opštepriznazih zemalja Hrvatsku je prvi priznao Island, 19. decembra 1991. Island je takođe prvi priznao i baltičke republike: Litvaniju, Letoniju, Estoniju. Istog dana je Nemačka objavila priznanje koje je međutim trebalo stupiti na snagu 15. januara 1992.

Priznanje su najavile i Italija, Švedska i Vatikan. Vatikan je priznao Hrvatsku 13. januara, a San Marino 14. januara.

Dana 15. januara 1992. Hrvatsku je priznalo svih 12 tadašnjih članica Evropske unije, kao i Austrija, Kanada, Bugarska, Mađarska, Poljska, Malta, Norveška i Švajcarska

Sledećeg dana usledilo je priznanje još zemalja, a do kraja januara Hrvatsku su priznale 44 države.

Rusija je Hrvatsku priznala u februaru, Japan u martu, SAD u aprilu, a Indija u maju. Do 31. decmbra 1995. Hrvatsku su priznale 124 države.

Hrvatska i SR Jugoslavija sklopile su Sporazum o normalizaciji odnosa, koji je uključivao uzajamno priznanje, 23. avgusta 1996., a uspostavile su diplomatske odnose 9. septembra iste godine.

Međutim, do danas Hrvatsku još nisu priznale četiri zemlje. To su Butan, Liberija, Niger i Tonga. Među zemljama koje su relativno nedavno priznale Hrvatsku su Somalija koja je to učinila u februara 2022., dok SU Srednjoafrička Republika i Togo to učinili isti dan – 18. septembra 2023.

Pedesetak zemlja nikad nije formalo donelo odluku o priznanju, ali su uspostavile diplomatske odnose što se tretira kao priznanje.

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
481PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno