22.7 C
Novi Sad
19.05.2024.
NaslovnaVestiMladić sa Daunovim sindromom dobio posao u Institutu za reumatologiju

Mladić sa Daunovim sindromom dobio posao u Institutu za reumatologiju

Mladić Vuk Trajković (24), koji ima Daunov sindrom, dobio je ugovor o zaposlenju na neodređeno na Institutu za reumatologiju. Ugovor su mu uručili ministarka zdravlja Danica Grujičić i direktor te zdravstvene ustanove dr Predrag Ostojić.

Đak generacije

Trajković (24) je kao đak generacije pre četiri godine upisao fakultet sa željom da postane terapeut, a posle uspešno završenog prvog semestra, na Institutu za reumatologiju započeo je pripravničku obuku.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić poručila je prilikom dodele ugovora o zaposlenju Vuku, da je ponosna jer je deo istorijskog događaja.

– Prvi put se u zdravstvenom sistemu zapošljava osoba sa Daunovim sindromom. Momak koji je već radio na Institutu za reumatologiju i danas potpisujemo ugovor o zaposlenju na neodređeno. Način na koji je radio oduševio je sve, i lekare i sestre, ali najvažnije pacijente. Sve pohvale je dobio i za ljubaznost i za ophođenje i evo ako je inkluzija zaživela u Srbiji – pa samo da je za njega već je ispunila svoju ulogu – istakla je Grujičić.

Napominje da se mnogi roditelji plaše da svoju decu aktiviraju, da ih pošalju u određene škole da se osamostale i da mogu samostalno da žive i pomažu drugima.

– Evo upravo je Vuk jedna takva osoba i posebno mi je zadovoljstvo što će danas potpisati sa direktorom Instituta koji je sve vreme imao uvid u njegov rad. Zaista istorijski trenutak, ja se samo nadam da će ovakvih mladih ljudi kao što je Vuk biti sve više u narednom periodu – poručila je Grujičić.

“Jako sam srećan”

Direktor Insituta za reumatologiju Predrag Ostojić istakao je da je ta ustanova omogućila Vuku Trajkoviću, fizioterapeutskom tehničaru stručno osposobljavanje u toj ustanovi, odnosno, odrađivanje staža.

– Krajem prošle godine završio je državni ispit i na taj način dobio licencu da radi kao fizioterapeut i upisao se u Komoru medicinskih sestara i tehničara. Potom, zajedno sa porodicom, Vuk je podneo zahtev za stalno zaposlenje. Imajući u vidu da je omiljen kako kod zaposlenih, tako i kod pacijenata, mi smo tu molbu prosledili Ministarstvu zdravlja sa našom molbom da u skladu sa zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanja osoba sa invaliditetom on bude zaposlen kod nas – kazao je Ostojić.

Vuk Trajković poslao je poruku svima da veruju u sebe i zahvalio se svim kolegama i studentima koji su bili uz njega.

– Svima želim da budu samostalni i da tako nastave i znam danas da svako može ovo da doživi. Jako sam srećan, zauvek. Za drugu decu isto tako želim da dobiju rešenje kao i ja – poručio je mladić Vuk Trajković.

Izvor: Tanjug

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, unesite Vaše ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo.Molimo Vas da nas kontaktirate!

Pratite nas

418FanovaLajkuj
480PratilacaZaprati
275PratilacaZaprati

Poslednje objavljeno