Predjela za slavu ukrasiće vašu trpezu i oduševiti goste. S obzirom na to da je sezona slava odavno počela, evo par ideja za slavska predjela božanstvenog ukusa.
Slana predjela za slavu odličan su izbor ako ih spremite po proverenim receptima.
Ne zaboravite da je za potpuni ugođaj jako važna i dekoracija stola za slavu, kao i slavsko žito.
Rolat sa ajvarom
Sastojci:
Za koru:
- 5 žumanaca
- 5 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- malo soli
- 1 kisela pavlaka
- 4 lašike ajvara
- 5 belanaca (sneg)
za fil:
- 1 kisela pavlaka
- 400 g fete
- 3 čena belog luka (sitno seckan)
Priprema:
Žumanaca, brašno, prašak za pecivo, so, pavlaku i ajvar sjedinite, te ubacite sneg od belanaca.
Stavite smesu u podmazan pleh da se peče na 180 stepeni 20 minuta. Potom koru uvijte krpom u rolat.
Dok se kora hladi, za fil sjedinite sve sastojke. Onda odmotajte koru, nafilujte i srolajte ponovo.
Slana torta
Sastojci:
Za koru
- 100 g margarina
- 100 g brašna
- 500 ml mleka
- 6 jaja
- 1 kašičica soli
Za fil:
- 300 g praške šunke
- 300 g kačkavaljw
- 200 ml kisele pavlake
- 200 g majoneza
- malo seckanih krastavčića
- list peršuna
Priprema:
Na otopljenom margarinu propržite brašno, te sipajte malo-pomalo mleka. Stalno meštajte i kuvajte dok se ne zgusne.
Kad se smesa ohladi, dodajte jedno po jedno žumance i onda penu od belanaca.
Preručite u veliki pleh od rerne obložen pek-papirom i pecite oko pola sata na 200 stepeni.
Za fil sitno naseckajte šunku i krastavčiće, kačkavalj izrendajte i onda sve umešajte s pavlakom i majonezom.
Kad se kora ohladila, presecite je napola, te jedan deo premažite filom, preko stavite drugu koru i blago pritisnite. Na kraju po vrhu premažite sa 200 g krem sira (ili kisele pavlake), narendajte kačkavalja i dekorišite po želji.
Držite u frižideru pre služenja.
Korpice kao predjela za slavu
Evo kako da napravite korpice koje će vam poslužiti za razna predjela za slavu.
Sastojci:
- za 60-70 korpica
- 250 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 jaje
- 120 g maslaca
- 1/2 kašičice soli
- na vrh noža bibera
- 1/2 kašičice slatke paprike
- mleka po potrebi
- rendani kačkavalj za dekoraciju
Priprema:
Umestite prhko testo od sastojaka. Po želji dodajte malo mleka da bi testo bilo glatko.
Ostavite testo na sat vremena u frižider. Zatim pravite kuglice od testa i svaku utisnite u metalne modlice.
Pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Kad se ohlade, punite ih filom po želji. To može biti i ruska salata, i sir sa začinskim biljem, i urnebes salata. Na kraju ukrasite rendanim kačkavaljem i listićima peršuna.
Punjena jaja
Sastojci:
- 4 jajeta
- 100 g šunke
- 2-3 kisela krastavca
- 3 kašike majoneze
- 2 kašike senfa
- so
- Biber
Priprema:
Jaja skuvajte, ohladite, te oljuštena isecite napola i izvadite žumanca. Pomešajte žumanca s iseckanom šunkom, krastavčićima, majonezom i senfom. Lepo sve sjedinite i time punite jaja.
Salata sa šampinjonima
Sastojci:
- 500 g šampinjona
- malo ulja
- 250 g kisele pavlake
- 100 g majoneza
- po ukusu soli i bibera
Priprema:
Pečurke očistite i isecite na listiće. Dinstajte ih na ulju desetak minuta, pa sklonite sa vatre da se sasvim ohlade. Sjedinite pavlaku i majonez, ubacite šampinjone, začinite i sve lepo umešajte.
Sipajte u dublju činiju za posluživanje i dekorišite po želji. Do služenja čuvajte u frižideru, piše N1.